mindfulness meditainment

Uvolnění stresu s mindfulness meditací

Publikováno 17. 6. 2019 autorem Esther Daniel

Sedíte pohodlně? Teď… zavřete oči. Vnímejte své dýchání. Všimněte si, jak vzduch vchází a vychází z vašeho těla. Jak vdychujete.... a vydychujete... Soustředíte se na váš dech nebo vaše mysl prostě uletěla?

V našem rychle se měnícím světě, kde na nás technologie střílí doslova každou sekundu dne, je těžké se soustředit. Posadím se, abych psal, ale brzy přichytím svou mysl, jak putuje, posedlá něčím, co mi někdo včera řekl, nebo něčím, co jsem udělal a lituji, a teď jsem naštvaný, protože nepíšu. Grr… Stres a úzkost jsou na vzestupu a něco se musí stát.

Co je to mindfulness meditace?

Mindfulness meditace zaměřuje vaši pozornost na současný okamžik. Je to dovednost a s běžnou praxí dosáhnete uvolněného, neodsuzujícího povědomí o myšlenkách a pocitech. Uvědomíte si, že jsou to prostě myšlenky a nekontrolují vás.

Mnoho studií potvrdilo, že programy založené na mindfulness (všímavosti) mají pozitivní a silné účinky na příznaky stresu, úzkosti a nepravidelné vzorce spánku a zlepšení celkové psychické pohody. A nyní, s pomocí technologie zobrazování mozků, jako je fMRI a EEG, existuje nespočet vědeckých prací, které dokazují neurologické přínosy mindfulness meditace.

mindfulness meditation

Přehodnocení stresu a relaxu

Každý člověk zažívá v určitém čase ve svém každodenním životě stres. Řídicí mechanismy, které jsme automaticky uvedli do hry, když jsme vystresováni, často moc nepomáhají. Jsou vhodnější pro historické časy, kdy boj byl jedinou možností, kterou jsme museli přijmout, když jsme čelili hrozbám. Naštěstí nemáme v těchto dnech příliš často tendenci se vrhat na tygra se šavlovitými zuby a většina "hrozeb", na které reagujeme, je VNÍMANÁ. To znamená, že naše tělo a mysl považují skutečné a vnímané hrozby přesně za stejné a výsledný stres může být také klíčovým podněcovatelem mnoha fyzických nemocí, které způsobují bolest a tím i další zvyšování stresu.

Náš pohled na situaci může vyvolat nebo zhoršit stres. Zjistili jste někdy, že se ve vaší mysli stále opakujete? I kdybychom si rádi mysleli, že naše vnímání je správné, mindfulness meditace nám může pomoci přehodnotit naše hodnocení vnějšího světa. Tento proces se nazývá kognitivní přehodnocení nebo „opětovné vnímání“. Předpokládá se, že když praktikujeme mindfulness meditaci, zaměřujeme se na přítomnost, což nám umožňuje sledovat myšlenky, které vznikají nehodnotícím způsobem.

To je skvělé, ale pokud jsme upřímní, v horku stresující chvíle, praktikování meditace je často ta poslední věc, kterou máme chuť dělat. Tady může pomáhat řízená meditace. Být schopen otevřít aplikaci v telefonu, zavřít oči a následovat průvodce, vás dostane přímo do meditativního procesu, který poskytuje okamžitou úlevu.

A fyziologické výsledky jsou vědecky prokázány! Relaxace snižuje aktivitu nadledvinek, posiluje imunitní systém a snižuje krevní tlak. Účinnější než kurkuma latte!

sleeping at the wheel

Meditativní spánek a nabíjení

Spánek je nezbytný pro tělesnou pohodu a duševní zdraví. Ovlivňuje naši chuť k jídlu, dýchání, krevní tlak, kardiovaskulární zdraví, imunitní systém, stresové hormony a další. Špatný spánek je spojen s duševními problémy, jako je úzkost a deprese.

Je nám neustále připomínáno, že bychom měli mít 7 - 8 hodin kvalitního spánku. Bohužel se zdá, že se zvyšuje množství lidí, kteří mají potíže se zaspáváním nebo se spaním.

Existuje do značné míry nepopíratelný důkaz, že toto je přímo způsobeno zvýšeným používáním elektronických zařízení.

Využívání technologií kolem času spánku je velmi rozšířené. Použití interaktivních technologických zařízení, jako jsou smartfony, počítače a herní konzole, může způsobit přehnané vzrušení a bránit přirozenému stažení nervového systému, což má za následek poruchy spánku.

Na konci dne, uvolnění mysli od každodenních starostí prostřednictvím řízené mindfulness meditace pomůže v hladkém přechodu do hlubokého, přirozeného spánku.

mindfulness meditation guided

Digitální detox může být přesně to, co doktor nařídil, ale s mindfulness meditací, o které se uvádí, že má pozitivní účinky na psychickou pohodu, která přesahuje rámec meditace, je čas, abych si udělal přestávku, osvěžil se a nabil se.

Esther Daniel

Vedoucí strategie partnerství v Catalyst Global

Zajištění efektivní organizace pomocí strategií zapojení partnerů ze sítě.

Všechny články

Recommended Reading