playing games teaches team work

Jak může hraní her zlepšit týmovou práci

Publikováno 27. 5. 2019 autorem Darius Lomsargis

Inovace, podnikání, kreativita, mezi-funkční spolupráce, praktické vedení a všechna další slova, kterých už máme po krk, protože tak ty úžasné a absolutně "perfektní" společnosti fungují - vsadili bychom si, že si pořád myslíte, že jsou mimo vaší ligy.

Můžete to dávat za vinu omezeným zdrojům, které máte, nemotivovaným a nekompatibilním lidem kolem vás, nedosažitelným cílům nebo neporazitelné konkurenci. Ale s největší pravděpodobností prostě nevíte, jak toho dosáhnout, jak změnit nejen váš, ale přístup celého týmu. Je jednodušší si stěžovat a zůstat v komfortní zóně NEBO pracovat velmi tvrdě, ale ne nutně s viditelnými výsledky. Jedině, že by… existoval snadný, příjemný a zábavný způsob, jak se z toho dostat.

Rychle to vyřešíme tím, že odpovíme na otázku, co je zábavnější než pracovat? Samozřejmě hrát hry.

playing games teaches team work

Vědecké důkazy

Lidský mozek je tak úžasný, že nedokáže rozlišit realitu od představivosti. I když je určitá situace jen v mysli člověka, mozek přiměje tělo, aby reagovalo, jako kdyby se to dělo ve skutečnosti.

Rychlý příklad: vzpomeňte si na sebe ve škole, sedíte za stolem a posloucháte učitelku matematiky, jak vysvětluje rovnice. Píše na tabuli kouskem křídy, když najednou netrefí a poškrábe tabuli svým nehtem. Slyšíte ten nepříjemný zvuk v hlavě? Cítíte tu husí kůži?

Neurony ve vašem mozku byly spuštěny jedinou vzpomínkou, konkrétním mentálním obrazem a vaše tělo vytvořilo spojení. Bylo velmi snadné oklamat váš mozek, viďte?

Proto je hraní her v kontextu byznysu tak silné. Simulační hry se mohou zdát jako jednoduchá a ne příliš zajímavá činnost, i když je důležité, jaké hry se hrají a jak. Když se hrají správně, hry nejsou jen krátkou přestávkou od skutečné práce, ale jsou nástrojem pro vytváření lepší reality. Protože objevy a dovednosti získané během hry budou „uloženy“ ve vašem mozku pro použití v jiných situacích.

O jakých hrách mluvíme?

Je jasné, že ne o videohrách, protože ty se většinou hrají individuálně. Nejsou to ani populární monopoly, protože ty jsou konkurenčním bojem, který se zakládá na strachu. A ne hry, které jsou vyhrány štěstím, například tím, že dostanete nejvyšší karty. Mluvíme o typu hry EnterTraining.

EnterTraining je koncept, který kombinuje školení a zábavu. Realizuje stejné principy jako ve všech společnostech: prostředky jsou využívány k dosažení určitých cílů a poté jsou udělovány odměny. Prostředky jsou znalosti a dovednosti, cíle jsou výzvy a odměnou je motivace.

Existují různé typy tréninků založených na hře, například deskové hry (jako FreshBiz, Trade Winds), hudební zážitky (Orchestrate, Crescendo), interaktivní obchodní simulace (Infinite Loop, Peak Performance) a další. Společné mají to, že se jedná o živou komunikaci, konkurenční úkoly, spolupráci mezi všemi účastníky a není to jen zábava, ale také zážitek z učení.

A co je nejdůležitější: každý vítězí. Dokonce i tým, který je na posledním místě. Protože zlatá medaile zde není cílem.

playing games teaches team work

Výhody hraní her

Může to znít jako hyperbolické prohlášení, zejména pokud jste k tomu stále trochu skeptičtí, ale je to prokázáno: hrát takové hry s vaším týmem má trvalý pozitivní efekt na celou společnost, i když jedna schůzka trvá pouze 2–3 hodiny. Toto je několik hlavních výhod implementace konceptu EnterTraining:

  1. Každá hra má jedinečné téma, ale také účel - v závislosti na potřebách společnosti mohou být určité dovednosti natrénovány: strategické myšlení, řešení problémů, zákaznický servis, time management, vytváření sítí. V podstatě všechno.
  2. Je to team-buildingová zkušenost, která spojuje celou skupinu. Rozkládá silovou mentalitu (způsob myšlení, kdy určitá oddělení ve společnosti nesdílejí informace s ostatními ve stejné společnosti). Hravé a neoficiální prostředí pomáhá každému relaxovat a komunikovat otevřeně.
  3. Výzvy jsou složité a vyžadují řadu různých dovedností - to je dokonalý způsob, jak odhalit individuální schopnosti a zjistit, jak je kombinovat. Pomáhá to také lépe porozumět vašemu vlastnímu stylu práce a stylu práce ostatních.
  4. Zlepšuje komunikaci, protože je jedním z hlavních faktorů úspěchu týmu.
  5. Překonání výzev společně zvyšuje angažovanost zaměstnanců, inspiruje a motivuje tým, aby pokračoval v práci na společných cílech.

Existuje spousta dalších výhod těchto na hře založených vzdělávacích aktivit, ale co je nejdůležitější - všechny postřehy, získané během sezení, jsou doslova život měnící. Nebo alespoň změní váš přístup k životu.

Pokud tedy stále prožíváte boj při vytváření nových návyků a získávání nových dovedností, jako jednotlivec nebo jako tým, nezapomeňte, že existují způsoby, jak váš mozek trochu obelhat.

Darius Lomsargis

Zakladatel UPAS Events a Catalyst Baltics

Organizátor EnterTraining programů, mentor, podnikatel, zástupce mezinárodní team-buildingové sítě Catalyst Global v Pobaltských zemích, spolumajitel agentury ŪPAS Events.

Všechny články

Recommended Reading