Společnost Catalyst Global šíří světlo dávání

Publikováno 24. 11. 2016 autorem Esther Daniel

S tím, jak se blíží svátky, oslavuje Catalyst Global uplynulý rok a pracuje na prohloubení našeho propojení jako komunity. 12. prosince budeme díky tomu, že jsme největší teambuildingovou sítí na světě se 42 pobočkami napříč celou Zemí, sledovat východ slunce po celém světě, abychom uskutečnili první 24-hodinový kontinuální firemní teambuildingovou honbu za pokladem s tím, že výtěžek jde na globální obchodní iniciativu dávání, konkrétně B1G1.

Dávání je silné pro osobu, která dává stejně tak, jako pro příjemce. Když někomu dáváme dárek, sledujeme, jak jej otevírá, většina z nás se cítí dobře. Výzkumy ukazují, že lidé profitují z dávání a dobrovolnické činnosti jak emocionálně, tak i fyzicky. To je pravda. Chcete zvýšit svou sebeúctu, snížit svůj cholesterol či BMI? Dávejte.

Živíme se tím, co dostáváme. Žijeme z toho, co dáváme.” – Winston S. Churchill

Prosociální chování jsou "dobrovolní činnosti, které mají pomoci ostatním”. Co nás motivuje, abychom byli prosociální? Jak můžeme nastartovat tyto pocity, abychom chtěli dávat více?

Sociální spojení pobízí k štědrému chování

V studii, publikované v International Journal of Happiness and Development, výzkumníci zjistili, jak sociální spojení asistuje při proměně štědrého chování na pozitivní pocity pro dávajícího. Na základě série tří studií výzkumníci zkonstatovali, že přispívání na nějakou dobrou věc vede k největším pocitům štěstí pro dávajícího, zatímco dávání zlepšuje sociální spojení.

Dává to smysl. Dávání je akt účasti na světě a vztazích kolem nás. A proto nám skupinové dávání dává větší pocit štěstí, než dávání jako anonymní jednotlivec.

Toto jsou skvělé zprávy pro organizace, které chtějí zvýšit úroveň štěstí svých zaměstnanců. Kapitalizace na tomto konceptu kolektivního dávání přes konzistentní CSR program je řešení, které je výhodné pro obě strany. Jeho výhody jsou mnohem větší, než jen radost z dávání.

Když se zaměstnanci účastní organizovaného programu dávání, obvykle je přítomný proces učení a zapojení skupiny jako celku. Poslední studie od Consultancy of Corporate Citizenship odhalila, že když umožníme zaměstnancům účastnit se na aktivitách dávání, může to přinést pro byznys výhody v podobě snížení nákladů na školení a vývoj.

Možná jste již slyšeli o Kruzích dávání. Je to rostoucí trend podobně smýšlejících lidí, kteří se spojili, aby zefektivnili své snahy o dávání. Často jsou popisovány jako přechod mezi knižním klubem a investiční skupinou, kruhy dávání pracují přímo s touto představou, že společné dávání má velké výhody pro každého.

Inovativní nápady jsou často přímo před vašim nosem

V Catalyst Global, na základě tohoto a jiných výzkumů ohledně síly dávání, jsme chtěli vyvinout teambuildingovou aktivitu, která maximalizuje radost z dávání přes společné dávání. Tak, jak to s inovativními nápady často bývá, odpověď byla překvapivě jednoduchá!

V prosinci 2015 se teambuildingová síť Catalyst Global stala doživotním členem Buy1GIVE1 (B1G1). B1G1 je světová iniciativa dávání. V programu B1G1 je 100% příspěvků, které jsou od členů B1G1, přímo přesouváno k jejich partnerským neziskovým organizacím (NGO). B1G1 se zaměřuje na vliv dávání na lidské životy spíše, než jen na darované částky.

Jako většinu inovativních teambuildingových programů, společnost Catalyst Global přinesla týmové honby za pokladem do korporátního světa již před 25 lety. Tehdy to byla klasika - myšlenková mapa, pero a zápisník. Pak, v roce 2013, byla v partnerství s Bluehat Group spuštěna Go Team teambuildingová aplikace. Brzy se stala pro klienty Catalyst po celém světě vyhledávaným programem a pořád zůstává lídrem na trhu.

Při psání tohoto článku jsem se zachvěl při představě, že by Go Give byla zkopírována, no to, že jsme lídrem v teambuildingu s 30 lety zkušeností znamená, že toto je něco, co muže Catalyst Global očekávat. Pomyslete na bubnování, velký obraz, krabice z kartonu atd – všechno originální nápady od Catalyst Global R&D týmu. Měl bych být více štědrý (nebo odpouštějící), když je Go Give kopírováno – NGO projekty budou profitovat!

Imitace je ta nejupřímnější forma lichocení….” Oscar Wilde

Pomocí kombinace B1G1 a Go Team se zrodil Go Give. V Go Give se účastníci snaží splnit co nejvíce výzev na checkpointech v daném časovém rámci. Toto zahrnuje foto výzvy, otázky, video výzvy a více! A vzrušující je, že každá výzva je spojena s projektem B1G1, a tak si týmy vybírají projekt, ke kterému by rádi přispěli a když dokončí výzvu, dávají příspěvky jednomu z mnoha těchto skvělých B1G1 projektů.

Co je za Go Team - Go Give

Go Team je zábavný a inkluzivní zkušenostní učební nástroj. Prokázal trvalé benefity jak pro jednotlivce, tak i pro týmy. Účastníci musí aktivně trénovat a rozvíjet empatii, zatímco zlepšují své dovednosti v oblasti týmové práce. Go Team vyžaduje, aby účastníci zastavili multitasking, vyhýbali se rozptýlením a soustředili se na týmový úkol, který mají před sebou. Úspěšné týmy sledují, poslouchají, vyvíjejí spolu strategii a efektivně ji komunikují týmu – to jsou všechno klíčové elementy týmové dynamiky. Catalyst Global funguje v kancelářích po celém světě, ve kterých se mluví množstvím různých jazyků a existuje v nich škála sociálních či kulturních rozdílů. Je to nadšená komunita, která je spojována vírou v sílu efektivních teambuildingových programů, které dokážou přinést změnu do životů jednotlivců i organizací.

Ještě 2 týdny a my už se nemůžeme dočkat

Jsme tak nadšeni z první světové Go Give. Ano, chceme se účastnit na zábavě, kterou vidíme, že si naši klienti užívají každý den, no je za tím něco více. Myšlenka na to, kolik životů můžeme pozitivně ovlivnit dáváním, je ohromující.

A tak, když se 12. prosince probudíte, budete vědět, že po celém světě se lidé, kteří vám přinesli teambuilding, baví a zažívají radost z dávání.

Sledujte tuto akci na sociálních médiích #GoGiveLikeUs

Pak zvažte, jak váš tým může prožít radost z dávání. Zažijte spolu Go Give. Zarezervujte Go Give pro příští teambuildingový event vaší organizace.

Zdroje

Aknin, L.B., Dunn, E.W., Sandstrom, G.M. and Norton, M.I. (2013). Does social connection turn good deeds into good feelings? International Journal of Happiness and Development, 1(2), pp. 155-171. DOI: 10.1504/IJHD.2013.055643

Batson, Daniel C. “Altruism and Prosocial Behavior.”In The Handbook of Social Psychology, 4th ed., edited by Daniel T. Gilbert, Susan T. Fiske, and Gardner Lindzey. New York: Oxford University Press, 1998. ISBN: 0195213769.

Nancy E., Fabes R., “The Relations of Children’s dispositional Prosocial Behavior to Emotionality, Regulations and Social Functioning,”(1996), Dpt of Psychology, University of Nebraska, Lincoln.

Sadler D, Lloyd S., (2007), Neo-liberalising corporate social responsibility: A political economy of corporate citizenship, Department of Geography, University of Liverpool.

Esther Daniel

Vedoucí strategie partnerství v Catalyst Global

Zajištění efektivní organizace pomocí strategií zapojení partnerů ze sítě.

Všechny články

Recommended Reading