Jaké dovednosti jsou požadovány od skvělého lídra

Publikováno 3. 2. 2020 autorem Esther Daniel

Líderství je aktem vedení skupiny lidí nebo organizace. Motivuje a umožňuje lidem dosahovat jejich plný potenciál při dosahování zastřešujícího cíle.


"Dobří lídři vytvářejí vizi, formulují vizi, vášnivě vlastní vizi a neúnavně ji vedou k dokončení." - Jack Welch

Vůdci vidí „velký obraz“. Vize pomáhá vůdci v zaměření a udržování pozornosti na to, co je kritické a zásadní pro dosažení konečných výsledků.

Lídři jsou kreativní a inovativní ve svém myšlení, vidí všechny strany a jsou schopni přijít s jedinečnými nápady. Dělají to tím, že si udělají čas na hluboké přemýšlení. Vyhýbají se předsudkům a přistupují k problému se zvědavostí a zvídavostí podobné dětem. Trvá čas, než vyvinou strategii, která identifikuje a rozbije strukturální sila. Ve svém myšlení však nejsou rigidní a zůstávají pohybliví a otevřeni změnám, pokud se podmínky liší. Cení si názor klíčových zúčastněných stran a naslouchají jejich radám. Nakonec však volí objektivně a nestranně.

Jakmile vytvoří strategii a cestu k uskutečnění své vize, vůdce ji provádí s důvěrou. Vůdci mají odvahu jednat podle svých rozhodnutí. Sdělují vizi s jasností, odůvodněním a vytváří smysl pro společný cíl. Stanovují cíle a zajišťují týmům jasné priority. Když členové skupiny vnímají svého vůdce, aby si byl jistý svými rozhodnutími a tvrzeními, jsou motivováni, aby ho podporovali.

clear communication

"Kvalita vůdce se odráží ve standardech, které si pro sebe nastavuje." - Ray Kroc

Skvělí vůdci se znají. Věnují čas tomu, aby se spojili s tím, kým jsou a čemu věří. Jsou vášniví a mají drive. V době krize vyžadují vůdci vysokou úroveň emoční inteligence a musí jednat v okamžiku na základě instinktu. Jejich sociální povědomí a jasná komunikace vybavují velké vůdce k řešení konfliktů. Jejich odolnost a pozitivní přístup se nakonec staly příkladem pro jejich tým.

"Nejvyšší kvalitou vedení je integrita." - Dwight D. Eisenhower

Aby vůdci mohli inspirovat a ovlivňovat ostatní, aby byli co nejlepší, musí mít nezpochybnitelnou integritu. Vůdce musí být čestný, musí dodržovat své základní hodnoty. Vůdci vedou příkladem a odpovídají za své činy.

Skvělí vůdci chápou hodnotu poznání svého týmu. Rozvíjejí znalosti o každé osobě ve své skupině, chápou její silné a slabé stránky. Poslouchají a rozvíjejí dovednosti pro efektivní komunikaci s každým jednotlivcem a vedou je k tomu, aby byli nejlepší. Jejich všímavost k současnosti jim umožňuje jednat se soucitem, laskavostí a empatií.

Lídři vytvářejí prostředí důvěry, kde lidé vědí, co se od nich očekává, mohou hrát podle svých silných stránek a jsou uznáváni za své úsilí. Prostřednictvím rozvoje bezpečného a inkluzivního pracovního prostředí mohou povzbudit inteligentní riskování.

leading the way

Team-buildingové aktivity pro líderské dovednosti

Skvělí vůdci vytvářejí příležitosti k seznámení se se svým týmem mimo typické pracovní prostředí. Také vůdci vzdálených týmů, pokud je to možné, vytvářejí příležitosti, jak se se svými týmy setkat tváří v tvář.

Team-buildingové aktivity jsou ideálním způsobem, jak poznat jejich tým. Zkuste Quickfire, který každému členovi týmu umožňuje využívat jeho silné stránky. Nebo zábavnou, poutavou hru jako Beat the Box nebo hru ve virtuální realitě, The Infinite Loop, která přináší týmovou dynamiku pro skvělý výkon!

Pro ty, kteří chtějí rozvíjet vůdčí schopnosti svých lidí, se osvědčila metodologie gamifikace, která účastníkům umožňuje zažít učení v kratším čase a s trvalými výsledky. Takovou team-buildingovou aktivitou je Peak Performance, ve které se účastníci musí učit pracovat jako jeden tým pro dovedení expedice na vrchol Mount Everestu.

Prozkoumejte naše dostupné team-buildingové aktivity zde nebo se spojte s naším přátelským týmem, který vám s radostí pomůže zařídit perfektní team-buildingový event pro vaše zaměstnance.

Esther Daniel

Vedoucí strategie partnerství v Catalyst Global

Zajištění efektivní organizace pomocí strategií zapojení partnerů ze sítě.

Všechny články

Recommended Reading