15 team building activities to engage

15 team-buildingových aktivit pro rozvoj schopností a týmových vazeb

Publikováno 29. 1. 2019 autorem Esther Daniel

Mnozí zaměstnanci berou výraz "team-building" skepticky nebo s nedůvěrou. Pravdou však je, že dobře navržený program má schopnost váš tým zapojit a pomoci mu růst. Výhody mohou být od konkrétní schopnosti, kterou byste chtěli rozvíjet, až po jednoduché spojení týmů a jednotu; to vše závisí na tom, jakou team-buildingovou aktivitu si zvolíte.

Tady ve společnosti Catalyst Team Building jsme strávili mnoho let zkoumáním toho, co dělá team-buildingovou aktivitu efektivní a navrhli jsme více než 130 vlastních programů. S využitím těchto znalostí jsme formulovali užší seznam 15 team-buildingových aktivit, díky kterým se váš tým zapojí a pomohou mu rozvíjet své schopnosti prostřednictvím zábavy.

V našem seznamu jsou organizovány programy i menší aktivity, které můžete realizovat ve vlastní kanceláři. Takže, bez ohledu na to, co hledáte, měli byste být schopni najít team-buildingovou aktivitu, která vám vyhovuje.

Scavenger Hunt Bingo

Je to klasický přístup k team-buildingovému cvičení. Obecným konceptem je vytvoření bingo seznamu, naplněného různými úkoly, pak rozdělení účastníků do týmů a požádání je o vyplnění bingo seznamu. Pro rychlejší volbu můžete týmy jen požádat o dokončení jedné či více úloh namísto celé sady.

Scavenger hunt bingo se primárně zaměřuje na angažovanost a jednotu. Avšak jeho kapacita pro učení se je obrovská, protože můžete vytvářet jakékoliv bingo úkoly, jaké si vyberete. Pokud doufáte, že se vám podaří rozvinout schopnost svého týmu spolupracovat s veřejností, vytvořte si úkoly zaměřené na mluvení s cizími lidmi. Případně, pokud chcete trénovat spolupráci v týmu a při řešení problémů, vytvořte jako jednu z úloh hádanku, kterou budou muset řešit společně. Tato team-buildingová aktivita nezná hranice.

Beat the Box

Beat the Box

Beat the Box je inovativní team-buildingová aktivita, která spojuje strategické myšlení a time-management s týmovou spoluprací a řešením problémů. Nejen, že testuje jednotu týmu, ale také vzájemnou znalost svých schopností.

Účastníci dostanou krabici naplněnou čtyřmi obaly. Každý obal je přeplněný hádankami a tajemstvími, které musí být vyřešeny, aby se odhalila kombinace pro přístup k dalšímu případu, a to v rámci striktního časového rámce. Tato aktivita může být konkurenční nebo založena na spolupráci, v závislosti na tom, jak chcete, aby se tým rozvíjel. Je navržena tak, aby prověřovala účastníky, kteří musí čerpat z různých schopností najednou a učila je neocenitelné lekce.

Sledujte krátké video o Beat the Box a zjistěte více.

A Knot of Hands

Tato aktivita je velmi krátká a perfektní, pokud chcete spojit svůj tým a pomoci jeho členům uvolnit se. Je to velmi jednoduché - požádejte účastníky, aby se postavily do malého kruhu naproti sobě, pak se každý účastník natáhne a chytí ruku někoho na opačné straně kruhu. Poté, co se to stane jednou, požádejte účastníky, aby učinili totéž s druhou rukou, tentokrát mají chytit ruku jiného člověka na opačné straně kruhu. Nyní vyzvěte tým, aby se "rozmotal", aniž by účastníci pustili ruky ostatních.

Je to překvapivě náročná výzva, která vyžaduje organizaci týmu, výjimečnou komunikaci a dobré vedení, přičemž současně nutí všechny účastníky zapojit se. Ideální pro budování týmové jednoty, povzbuzení vedení a poskytnutí zaměstnancům něčeho, o čem budou mluvit v pár nejbližších dnech.

Bridging the Divide - Teams Collaborate

Bridging the Divide

Širší zážitek z klasického team-buildingového cvičení, Bridging the Divide, přináší budování mostů na další úroveň. Účastníci jsou rozděleni na týmy, jejichž úkolem je vybudovat část mostu na základě konkrétních specifikací zákazníka, s omezenými zdroji a přísnými lhůtami. Každý tým hraje roli zákazníka i dodavatele, což přidává větší hloubku, protože všichni účastníci zažijí obě strany transakce.

Po uplynutí časového limitu se týmy setkají, aby spojily své části do jednoho kompletního mostu, který se pak testuje pomocí dálkově ovládaného auta. Společnost sdílí úspěch, zatímco stavební proces vyžaduje efektivní komunikaci, týmovou práci a organizované plánování.

Sledujte krátké video o Bridging the Divide a zjistěte více.

Global Innovation Game - Teams learn effective communication and innvoation

Global Innovation Game

Global Innovation Game je team-buildingová aktivita, která vyzývá účastníky, aby vytvářeli inovativní nové produkty a nápady a rozvíjeli je.

Potenciál této aktivity je neuvěřitelný, v závislosti na času a zdrojích, které máte k dispozici. Účastníci mohou být vyzváni, aby navrhovali věci s důrazem na využití tvořivosti a týmových zdrojů. Alternativně mohou být skupiny pověřeny vytvářením produktu, který by mohl rozvíjet společnost jako celek, což vám umožní využívat team-buildingovou aktivitu jako zábavnou brainstormingovou schůzku. Tato aktivita vyžaduje výjimečné prezentační a komunikační dovednosti v kombinaci se skvělým plánováním, organizací a inovativním myšlením.

Je to jednoduché, univerzální, efektivní a zábavné - vše, co potřebujete. Podívejte se na Global Innovation Game.

Chain Reaction Table Top - teams learn to collaborate and discuss ideas and innovate

Chain Reaction Table Top

Chain Reaction Table Top kombinuje nádherné uspokojení z vytváření komplikovaných systémů s metodickým přístupem k designu, testování a vývojovým technikám. Účastníci jsou vybaveni myšlenkovými kartami pro vytvoření komplikovaného stroje pro řetězovou reakci, která nakonec dosáhne jednoduchý cíl.

Pro úspěch musí být týmy trpělivé a metodické při testování různých systémů, přičemž navzájem využívají své schopnosti pro efektivní tvorbu výtvorů z myšlenek na jejich myšlenkových kartách. Tato team-buildingová aktivita vyžaduje důraz na detaily, projektový management a preciznost, přičemž sjednocuje tým pod společným cílem.

Podívejte se na krátké video o Chain Reaction Table Top a zjistěte více.

Negative to Positive

Tato činnost vyžaduje velmi málo vybavení a má mnohem více reflexivní přístup k rozvoji. Negative to Positive je o poznání dobrých věcí a lekcích, které vznikají v situacích, které bychom jinak viděli negativně. Chcete-li spustit aktivitu, účastníci by měli být spárováni s jiným členem týmu, se kterým sdíleli nějaké pracovní zkušenosti - například předchozí projekt, úkol nebo aktivitu. Pak by měl jeden účastník zmínit negativní aspekt jejich společné zkušenosti a jeho partner by měl zdůraznit pozitiva. Potom by si měl tento pár vyměnit úlohy.

Tento úkol má největší efekt s velkým týmem, který spolu sdílel mnoho různých zkušeností, protože pomáhá členům týmu lépe se poznat a podporovat pozitivní myšlení tváří v tvář nepříznivé situaci. Pokud chcete zvýšit růst, vyměňte partnery po každé sdílené zkušenosti.

Escape the Maze Team Building - Teams learn problem solving together in a fun way

Escape the Maze

Escape the Maze spojuje sledování pomocí GPS s hádankami a řešením problémů a vytváří velmi interaktivní a poutavou výzvu, v níž se účastníci fyzicky navigují ve virtuálním bludišti a po cestě řeší stopy.

Tato aktivita je vynikající na podporu zapojení všech členů týmu. Vyžaduje vynikající komunikaci, vůdčí schopnosti a spolupráci a rozvíjí tyto schopnosti prostřednictvím zdravého soutěžení. Během celé aktivity musí účastníci využívat několik sad schopností na řešení problémů, nalezení klíčových faktů a indikátorů a na zkombinování svých znalostí, aby mohli uspět a splnit větší cíl - všechny schopnosti, které jsou na pracovišti neocenitelné.

Sledujte krátké video o Escape the Maze a zjistěte více.

Curious Combinations

Primárním cílem této team-buildingové aktivity je jednota týmu. Zajímavé kombinace zahrnují psaní každé položky páru na samostatný list papíru - například "sůl" a "koření". Každý účastník pak má list papíru přilepený na svůj hřbet a musí zjistit, co je, tím, že ostatním účastníkům klade otázky a dostává odpověď "ano" nebo "ne". Jakmile zjistí, co je, musí hledat svůj pár.

Skutečná hodnota přichází poté, co účastníci najdou svůj pár a musí diskutovat o tom, jak se navzájem doplňují a jaké podobnosti sdílejí. Tato team-buildingová aktivita zdůrazňuje, že i lidé s velmi odlišnými osobnostmi jsou nějakým způsobem podobní.

orchestrate!  Individuals learn together the seemingly impossible is possible

Orchestrate!

Orchestrate! hraje na vrozenou tendenci lidstva omezovat se na základě toho, v co věříme, že dokážeme udělat. V Orchestrate! musí účastníci spolupracovat, aby se naučili hrát na nástroj během 90-120 minut, po kterých se celý tým sejde a zahraje jako orchestr symfonii.

Chcete-li pomoci svému týmu dosáhnout tuto úroveň, expertní tým hudebníků jej naučí základy a pomůže mu trénovat. Síla této team-buildingové aktivity spočívá v tom, že úloha se na začátku zdá být nedosažitelná, takže výsledek je ještě působivější, když váš tým uspěje. Je to skvělá aktivita pro posílení týmové morálky prostřednictvím spolupráce a zajištění toho, aby se všichni zúčastnili a zapojili se.

Sledujte krátké video o Orchestrate! a zjistěte více.

Wordsmiths

Wordsmiths je jednoduchá a efektivní aktivita. Dejte vašemu týmu za úkol vytvořit použitím svých těl konkrétní slovo. Tato team-buildingová aktivita snadno eskaluje, v závislosti na velikosti týmu, při větších skupinách můžete vytvořit místo konkrétního slova celou větu. Jediným požadavkem pro dosažení úspěchu je velký prostor a foťák, který na závěr tuto událost zaznamená!

Tento úkol vyžaduje týmovou práci, vedení a plánování úspěchu, díky čemuž je skvělou aktivitou na začátek jakéhokoli brainstormingu či schůze.

Flat out F1 - Teams learn the joy of competing together as a team

Flat Out Formula One

Flat Out Formula One vyžaduje vynikající organizaci a plánování úspěchu, každý tým je požádán, aby postavil vozidlo F1 ze sady plochých kartonů. To znamená podrobné měření a soustředěné vedení týmu. Díky dalšímu rozvoji zaměstnanců je po každém sestavení vozu Formule 1 třeba ho vyzdobit a dodat mu týmovou identitu. Nakonec jsou závodním vozům F1 a vítězem předány ceny.

Každý krok na cestě vyžaduje efektivní spolupráci a podrobné plánování, protože jeden nesprávný řez může způsobit skutečné problémy ve struktuře vozidla. Pokud hledáte všestrannou a náročnou team-buildingové aktivitu, je to něco právě pro vás.

Sledujt krátké video on Flat Out Formula One a zjistěte více.

Personal Logo

Další krátkou a mimořádně cenově dostupnou team-buildingovou aktivitou je Personal Logo. Účastníci jsou vyzváni, aby vyprázdnili své kapsy, a pak pomocí všech těchto drobností, které mají, musí vytvořit osobní logo. Hodnota této aktivity není v tvořivosti, ale v sebepoznávání a objevování.

Poté, co všichni účastníci vytvořili své osobní logo, musí jej prezentovat skupině a vysvětlit každou jeho část, proč si jej vybrali a jak je reprezentuje. Udělte ceny za nejlepší a nejkreativnější loga, které nejpřesněji reprezentují jejich vlastníky. Prostřednictvím toho se členové týmu mohou navzájem mnohem lépe poznat, bez nutnosti investovat do nesčetných zdrojů nebo množství času.

VR team building - The Infinite Loop - Process improvement together

The Infinite Loop

Díky využití high-tech VR brýlí a složitých hádanek je The Infinite Loop výzvou v komunikaci, time-managementu a řešení problémů, která vyžaduje od týmů, aby prošly sérií hádanek a osvobodily tak vězně. Jelikož v dané chvíli může VR brýle používat pouze jeden člen, klíčem k úspěchu v této aktivitě je stručné a přesné sdílení informací, stejně jako kvalitní rozhodování o tom, co dělat dál.

Se strmou křivkou učení a zaměřením na objevování prostřednictvím chyb není The Infinite Loop jednoduchý program, ale je velmi obohacující a od účastníků vyžaduje to nejlepší. Vytváření složitých problémů, které se dají snadno aplikovat na podnikatelský svět, toto je neocenitelný a absolutně poutavý team-buildingový program.

Podívejte se na krátké video o The Infinite Loop a zjistěte více.

The Classic Egg Drop

Nakonec tu máme výzvu Egg Drop. Použitím jednoduchých kancelářských předmětů mají účastníci vytvořit klece pro jejich vařené vejce, které je ochrání, když padnou z pevně dané výšky jednoho metru.

Jde o team-buildingovou aktivitu, která vyžaduje plánování, organizaci a efektivní využívání omezených zdrojů k dosažení většího cíle. Je to jednoduché, nákladově efektivní a je dokázáno, že tato aktivita rozvíjí dovednosti zaměstnanců. Někdy klasika není tak špatná.

Doufejme, že tento příspěvek vám přinese několik nových nápadů pro vaši další team-buildingovou aktivitu nebo program. Tady ve společnosti Catalyst Team Building UK jsme strávili desetiletí vylepšováním našich výzev, abychom vytvořili nové a poutavé programy, které rozvíjejí zaměstnance prostřednictvím zábavy.

Objevte více našich aktivit nebo se s námi spojte, pokud máte nějaké otázky.

Esther Daniel

Vedoucí strategie partnerství v Catalyst Global

Zajištění efektivní organizace pomocí strategií zapojení partnerů ze sítě.

Všechny články

Recommended Reading